Informacije za žrtve nasilja – obdobje karantene je obdobje povečanega nasilja v družini

Program Psihosocialna pomoč ženskam, žrtvam nasilja, v času trajanja krize zaradi koronavirusa nemoteno zagotavlja pomoč žrtvam nasilja v razširjenem urniku, ki vključuje individualno kontinuirano svetovanja že vključenim uporabnicam, in psihosocialno svetovanje, informiranje o oblikah pomoči žrtvam nasilja ter priporočila kako ravnati v primeru nasilja vsakomur z izkušnjo nasilja ter osebam, ki so nasilje zaznali v svojem okolju, in sicer:

  • preko telefona na številkah 01 25 11 602 in 040 359 909 vsak delovni dan med 09 in 18 uro. Klicateljice in klicatelje izven tega časa pokličemo nazaj najpozneje prvi delovni dan v dopoldanskih urah,
  • preko elektronske pošte zenska@svetovalnica.org 24 ur na dan, vse dni v tednu, z odzivnim časom do 24 ur, med vikendi do 48 ur.

Program Krizni center za ženske in otroke, žrtve nasilja je še vedno dosegljiv 24 ur dnevno, vse dni v tednu, na telefonski številki 031 233 211. Zagotavljamo:

  • umik na varno in tajno lokacijo ženskam in njihovim otrokom v primeru akutnega nasilja, ter
  • krajša psihosocialna svetovanja, informiranje o oblikah pomoči žrtvam nasilja ter priporočila kako ravnati v primeru nasilja (osebna izkušnja ali zaznano nasilje v okolju).

Pomembno: v Krizni center sprejemamo le zdrave osebe (polnoletne ženske, žrtve akutnega nasilja, in njihove otroke), ki nimajo simptomov okužbe s koronavirusom ali druge nalezljive bolezni (npr. gripa), in ki v zadnjih 14-ih dneh niso bili v stiku z osebami, ki so ali so bile okužene ali so imele simptome ali so se vrnile iz tujine.

Glede na to, da so žrtve nasilja zaradi (samo)izolacije od zunanjega sveta, ki nam jo nareka nevarnost okužbe s koronavirusom, pod nenehnim nadzorom nasilneža, ter zaradi tega ne morejo same poiskati ustrezne pomoči, niti ne morejo pobegniti od doma ali o doživetem nasilju obvestiti policijo,

pozivamo vse, da ste pozorni na morebitne izbruhe nasilja v svojem okolju.

V kolikor v svojem okolju zaznate nasilje, o tem brez oklevanja obvestite policijo

na številko za klic v sili 113 oziroma anonimno številko policije 080 1200 in/ali

pokličite katero izmed številk Ženske svetovalnice:

01 25 11 602 ali 040 359 909 (obe dosegljivi med 09 in 18 uro) ali 031 233 211 (dosegljiva 24 ur na dan),


kjer boste prejeli informacije, navodila in strokovno vodstvo za pomoč žrtvam nasilja.

Ostale pomembne informacije klicateljicam in klicateljem na naše Krizne številke Ženske svetovalnice, ki veljajo tako v času krize kot tudi nasploh:

  • vse oblike pomoči so brezplačne, saj so sofinancirane s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  • zagotavljamo vam anonimnost in zaupnost,
  • edini strošek je strošek telefonskega klica po tarifi vašega operaterja,
  • v kolikor nimate zadostnih sredstev za klic (npr. predplačniška kartica), to skupaj s svojo telefonsko številko in kratkim opisom nasilne situacije, sporočite na e-naslov zenska@svetovalnica.org in v čim krajšem času pokličemo nazaj, ali strokovno delavko v pogovoru o tem seznanite in vas nemudoma pokličemo nazaj,
  • ker so krizne številke običajno prevezane na zasebne številke strokovnih delavk, povratne klice opravljamo iz skrite številke. V kolikor pričakujete naš klic, se oglasite na skrito številko!
  • odgovarjamo tudi na klice in e-sporočila oseb v duševni in čustveni stiski. Posredujemo vam informacije in kontaktne številke za ustrezno nadaljnjo pomoč, ter po potrebi blažimo vašo trenutno stisko (krajša psihosocialna svetovanja, pomoč in podpora).

Pazite nase in na druge ter ostanite zdravi in varni !

]]>