Mednarodni dan žensk

Mednarodni dan žensk (8.marec) je svetovni praznik, ki se vsako leto praznuje 8. marca v spomin na kulturne, politične in družbenoekonomske dosežke žensk. Je tudi osrednja točka v gibanju za pravice žensk, ki opozarja na vprašanja, kot so enakost spolov, reproduktivne pravice, nasilje in zloraba žensk.

Spodbujena z gibanjem za splošno volilno pravico žensk, ki se je začelo na Novi Zelandiji, je mednarodni dan ženski izviral iz delavskih gibanj v Severni Ameriki in Evropi v začetku 20. stoletja.

Najstarejša različica naj bi bila “dan žensk”, ki ga je organizirala Socialistična stranka Amerike v New Yorku 28. februarja 1909. To je navdihnilo nemške delegatke na mednarodni konferenci socialističnih žensk 1910, da so predlagale, da bi “poseben dan žena” organizirali vsako leto, čeprav brez določenega datuma; naslednje leto so bile po vsej Evropi prve demonstracije in obeležitve mednarodnega dneva žena.

Ko so ženske v Sovjetski Rusiji leta 1917 (začetek februarske revolucije) pridobile volilno pravico, je mednarodni dan žena, 8. marec postal državni praznik, na ta datum so pozneje praznovali socialistična gibanja in komunistične države. Praznik je bil povezan s skrajno levičarskimi gibanji in vladami, dokler ga ni sprejelo svetovno feministično gibanje v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Mednarodni dan žensk je postal glavni svetovni praznik, potem ko so ga leta 1977 sprejeli Združeni narodi.

Mednarodni dan žena se po vsem svetu obeležuje na različne načine; v več državah je mednarodni dan žena državni praznik, v drugih pa ga družbeno ali lokalno praznujejo.

ZN praznujejo praznik v povezavi z določeno temo, kampanjo ali temo na področju pravic žensk. V nekaterih delih sveta mednarodni dan žensk še vedno odraža svoje politično poreklo, zaznamujejo ga protesti in pozivi k radikalnim spremembam; na drugih območjih, zlasti na Zahodu, je večinoma sociokulturen in je osredotočen na praznovanje ženskosti.

vir: Wikipedia.org

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/International_Women%27s_Day#/media/File:Frauentag_1914_Heraus_mit_dem_Frauenwahlrecht.jpg

]]>