Kaj storiti v primeru nasilja

Pred napadom… Če živite z nasilnim partnerjem, je dobro zaradi zagotavljanja lastne varnosti upoštevati nekatere varnostne ukrepe. Morda se vam zdi nenavadno premišljevati o pripravi na izbruh nasilja a ravno čas pred izbruhom nasilja lahko izkoristite za umirjeno načrtovanje »zaščitnih ukrepov«. Najprej nekoga obvestite o tem, kaj se dogaja. Če sosedi vedo, da je vaš partner nasilen, bodo lahko (med izbruhom nasilja) poklicali policijo, ko sami tega ne zmorete. Prijatelji, znanci, sorodniki, vam lahko zagotovijo prenočišče, prevoz, varen prostor za shranjevanje dokumentov… Ko se počutite osamljeno, izolirano in nemočno, bodo ravno ti ljudje tisti, ki vas bodo čustveno podprli in vam nudili konkretno pomoč – DOBRO JE, DA JIM POVESTE, KAJ SE DOGAJA, DA JE VAŠ PARTNER NASILEN, DA VAS PRETEPA,… Če imate to možnost, si doma izberite sobo, ki jo lahko zaklenete od znotraj (V SOBI MORATE IMETI TELEFON!!!). V to sobo se lahko zaprete med izbruhom nasilja. Če te možnosti nimate, se takrat, ko začutite, da se izbruh nasilja počasi približuje, POMIKAJTE PROTI IZHODNIM VRATOM, da boste lahko zbežali in se tako obvarovali pred morebitnimi poškodbami. Dobro je razmišljati o stvareh, ki bi jih potrebovali, če bi morali bežati od doma:

  • nekaj denarja, rezervne ključe od avtomobila in stanovanja, oblačila zase in otroke, plenice, rezervna očala, zdravila, osebne dokumente, odejo,… Naredite si seznam vseh tistih stvari, ki bi jih morali vzeti s sabo in spisek pomembnih telefonskih številk. Te stvari shranite v varnem prostoru (pri prijateljih, sosedih, starših, na delovnem mestu, za dokumente lahko najamete bančni sef);
  • če imate čas, si zapišite kdaj in kako vas je partner prvič napadel in vse tiste izbruhe nasilja, ki ste jih bili deležni.

Med napadom…

Med izbruhom nasilja ne pomaga nič, kar rečete ali storite – nasilneža v večini primerov ni moč ustaviti. Dobro pa si je zapomniti:
  • če se le da, se ne prepustite paniki oziroma ne »zgubite živcev« (čeravno je v taki situaciji panika popolnoma normalen odziv, vam ne bo pomagala),
  • vaša jeza lahko nasilneža še bolj razbesni, zato jo prihranite za čas in prostor, kjer boste varni pred fizičnimi poškodbami,
  • upiranje nasilnežu je stvar vaše odločitve, saj ste ravno vi tisti, ki nasilneža najbolj poznate, zato sami veste, če bi vaše upiranje izzvalo še hujši izbruh nasilja.

Med izbruhom nasilja…

BRANITE IN VARUJTE predvsem svojo glavo in trebuh. KLIČITE NA POMOČ, vpijte in če se le da, zbežite k sosedom ter jim povejte, da ste bili napadeni in da potrebujete pomoč. POKLIČITE POLICIJO oz. naj jo nekdo pokliče namesto vas – policija vas je dolžna zaščititi! ODIDITE OD DOMA skupaj z otroci, če tam ni varno, in prenočite pri sosedih, znancih, sorodnikih, prijateljih ali v hotelu.

Po napadu…

Takoj po tem, ko ste doživeli fizično nasilje, poiščite zdravniško pomoč. Lahko ste utrpeli notranje poškodbe, ki jih sami takoj ne morete opaziti. Od zdravnika/ce zahtevajte, da vam izda potrdilo o prestani telesni poškodbi. Spravite raztrgana in/ali okrvavljena oblačila, prosite nekoga, naj fotografira (barvno) morebitne poškodbe. Vse to bodo lahko pomembni dokazi, ki jih boste potrebovali, če se boste odločili za kazensko prijavo storilca. Ravno tako je zelo koristno, če imate pričo, ki lahko potrdi vašo zgodbo. Prevod in priredba po: Fleming, Jennifer Baker (1979). Stopping Wife Abuse. New York: Anchor Books. Zavedajte se, da pomoč potrebujete in da ste do nje tudi upravičeni. Za več informacij in pomoč se lahko obrnete na:
Društvo Ženska svetovalnica, Cesta v Mestni log 55, Ljubljana Telefon: (01) 25 11 602 Krizni telefon 24/7: 031 233 211
]]>