#NisiSama|Tudi v Ljubljani razkrito spolno nadlegovanje mlade igralke


“Me too”

Gibanje #MeToo (Jaz tudi) z različnimi sorodnimi imeni je družbeno gibanje proti spolni zlorabi in spolnemu nadlegovanju.

Izraz “Jaz tudi” je v tem kontekstu leta 2006 na Myspace prvotno uporabila preživela aktivistka zoper spolno nadlegovanje Tarana Burke. Podobno, kot druga gibanja za socialno pravičnost in opolnomočenje, temelji “Me too” na prekinitvi tišine in opolnomočenju žensk z empatijo in solidarnostjo, zlasti mladih in ranljivih, da svojo moč izrazijo z demonstracijami in jasno pokažejo, koliko žensk je preživelo spolni napad in nadlegovanje, zlasti na delovnem mestu.

Po razkritju razširjenih obtožb o spolni zlorabi se je gibanje začelo širiti kot hashtag (#) na družbenih omrežjih. Ameriška igralka Alyssa Milano je objavila: “Če bi vse ženske, ki so bile spolno nadlegovane ali zlorabljene, kot status napisale “Jaz tudi”, bi ljudem morda dali občutek, kako velik je problem.”

Sledile so številne odmevne objave in odzivi ameriških zvezd, katere so s široko medijsko pokritostjo in razprav o spolnem nadlegovanju, zlasti v Hollywoodu, privedle do odmevnih odpuščanj, pa tudi kritik in reakcij.

Potem ko so milijoni ljudi besedno zvezo “Me too” začeli uporabljati, se je razširila tudi v druge jezike

 

Nisam tražila #Nisisama

Potem ko je igralka Milena Radulović spregovorila o spolnem nadlegovanju in  uglednega profesorja in režiserja obtožila posilstva, so se v le nekaj urah povezale ženske iz celotne regije.  Zaupale so si svoje travme in si povedale #Nisisama.

 

Tudi v Sloveniji #Nisisama

Tudi v Sloveniji je sledila javna izpoved slovenske igralke Mie Skrbinac, ki je spregovorila o spolnem nadlegovanju med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Kliknite na sliko za ogled posnetka.

Mia pove kako je občutila spolno nadlegovanje.

Stiska, ki jo v takem primeru občutiš in posledice ki jih nosiš so ogromne. Gre za postopno izgubo dostojanstva, samospoštovanja, lastne vrednosti.

Spolno nasilje pogosto vzame žrtvi moč, tako da najpogosteje žrtev ne more odreagirati in potrebuje veliko časa da lahko o tem spregovori.

Mia razkrije, zakaj ni takoj razkrila spolno nasilje: 

Sram me je bilo. Sram me je bilo priznati to sami sebi, imela sem se za močno žensko z jasnimi stališči in to da ne znam v taki situaciji reagirati, da otrpnem, mi je bilo zelo težko nositi.

Za zaustavitev nasilja ni dovolj le preživetje, saj se nasilje z umikom ne prekine, nasilnež si poišče druge žrtve in nadaljuje z nasiljem:

In tudi kasneje ko sem zapustila akademijo, sem večkrat slišala, da se je opozarjalo na ta primer, na dotičen primer, da se je imenovalo profesorja, da se je opozarjalo druge profesorje, pa ta dotični profesor še vedno predava.

Mia s tem ko ni razkrila ime povzročitelja nasilja želi, da se pregon nasilja ne konča pri dotičnem primeru, temveč želi zaščiti prihodnje generacije deklet in žensk, ki jim bo omogočeno dostojno življenje brez zlorab in nasilja.

Če ste žrtev nasilja nas kontaktirajte.

Pomagali vam bomo, da se nasilje ustavi.

]]>